+36-88-422-912    +36-88-405-200    lovasitourist@lovasitourist.hu
Általános információk társas útjainkra
Általános információk társas útjainkra

Utazási feltételek elfogadása

A Lovasi Tourist Utazási Iroda – mint utazásszervezõ – meghirdetett programjaira való foglalással Ön elfogadta a Lovasi Tourist által közzétett utazási feltételeket. Utazási feltételeink valamennyi általunk szervezett utazásra érvényesek, függetlenül attól, hogy Ön közvetlenül irodánknál, honlapunkon keresztül on-line, vagy utazásközvetítõ partnereinknél foglalta le utazását. 

On-line és telefonos foglalás esetén megrendelése ugyanolyan foglalásnak minõsül, arra ugyanazok a foglalási feltételek vonatkoznak, mint személyes megrendelésnél. On-line foglalás elküldése, a rendszer visszaigazolása alapján elfogadott utazási szerződésnek minősül. On-line ill. telefonos foglalását 72 órán belül írásban igazoljuk vissza, mellyel együtt megküldjük az Ön által már elfogadott utazási szerzõdésünket ill. szükséges dokumentumokat. A szerzõdés egyik aláírt példányát (a díjelõleg befizetése, átutalása mellett), e-mail vagy postacímünkre kell visszaküldenie. Amennyiben a részvételi díjat (díjelõleget) a szerzõdésben feltüntetett határidõre nem fizeti be irodánk részére (vagy bankszámlánkra nem utalja át), úgy jogunkban áll azt lemondásnak tekinteni és az erre vonatkozó szerzõdési feltételeinket érvényesíteni.

Részvételi díjak, foglalási díjelõleg

A katalógusunkban szereplõ árak egy fõre értendõek (kivéve, ha az árat ettõl eltérõen jelezzük). Az indulási és érkezési napok egyes utaknál nem jelentenek teljes napot. A programleírásoknál mindig feltüntetjük az egyes utak részvételi díját és azt, hogy mit tartalmaz a részvételi díj. Ugyancsak feltüntetjük a külön szolgáltatásokat és a fizetendõ egyéb terheket (pl. BBP biztosítás, vízumdíj). A részvételi díjak nem tartalmazzák a külön szolgáltatásokat (belépõdíjakat, hajó-, felvonó-stb. jegyeket, fakultatív programokat, stb.). Ezek árát a katalógus készítésekor ismert árinformációnk alapján tájékoztatásul adjuk meg. A foglalási díjelõleg a teljes részvételi díj (fakultatív programokkal, illetékkel, BBP biztosítással) 40%-a.

Bruttó összegű árazás, teljes részvételi díj, EURÓBAN TÖRTÉNŐ ÁRAZÁS

Az elmúlt években történt hatalmas árfolyam ingadozások viszont arra kényszerítettek bennünket, hogy útjaink árát már euróban határozzuk meg. Ezzel tudunk az Önök számára árgaranciát biztosítani, így biztosan nem kell év közben árat emelnünk, ami rengeteg kellemetlenségtõl véd meg mindannyiunkat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak euróban lehet az útra befizetni, az Önök döntése, hogy a részvételi díjat euróban vagy forintban (Erste Bank, napi eladási valuta árfolyamán) szeretnék kiegyenlíteni. Bízunk benne, hogy ezzel az ár képzéssel mindenki számára még kiszámíthatóbbá tudjuk tenni utazásaik tervezését. Irodánk is átállt a bruttó összegû árazásra, azaz a teljes részvételi díj alkalmazására. Ez azt jelenti, hogy az utaknál megadott teljes részvételi díjak már tartalmazzák az utazáshoz szükséges valamennyi kötelezõen fizetendõ költségeket (pl. reptéri illeték, idegenforgalmi adó). A megadott árakon felül csak az opcionálisan kérhetõ díjak lesznek, így például a fakultatív kirándulások, egyágyas felár, étkezési felárak, belépõjegyek, vízumdíjak (utasok már rendelkezhetnek az adott országba szóló vízummal). Minden egyes programnál külön feltüntetjük, hogy mit tartalmaz a teljes részvételi díj és mely szolgáltatások választhatóak opcionálisan. A teljes részvételi díj nem tartalmazza a borravalót sem, hiszen ez legtöbbször nem kötelezõ, csak ajánlott. A szervízdíj megfizetése a Costa Crociera Hajótársaság utazási feltételei alapján kötelezõen fizetendõ a hajóút során, azaz a hajóút végén az utasok fedélzeti folyószámláján automatikusan megjelenik a hajótársaság által meghatározott borravaló

Úti okmányok

Valamennyi utasunk részére érvényes útlevél vagy személyi igazolvány szükséges. Horvátországba való belépéshez elegendõ az új, kártyás típusú személyi igazolvány , ugyanez vonatkozik a mostari fakultatív kirándulás esetén is. Olyan országoknál ill. olyan országokon való átkelés során, melyek nem az EU tagállamai ill. nem a schengeni övezetbe tartoznak (pl.: Dubai, Marokkó) érvényes útlevélre van szükség, kivége Montenegrót és Boszniát, ahol az új típusú személyi igazolványt is elfogadják. Személyi igazolvánnyal nem rendelkezõ 14 éven aluli gyermekek részére érvényes útlevél szükséges. Kiskorúnak, amennyiben nem szüleivel utazik, a külföldi országba való belépéskor rendelkeznie kell szülei (törvényes képviselője) által adott angol vagy az útvonal által érintett ország nyelvének ellátott meghatalmazással. 

Kérjük, indulás elôtt ellenôrizze, hogy az alábbiak a birtokában vannak-e:

– a kiadott részvételi jegy

– útlevél (minimum 2 üres oldalt tartalmazó) vagy személyi igazolvány az EU-országokba (melyeknek a hazaérkezést követően 6 hónapig érvényesnek kell lennie). Magyar gépjármû vezetõi engedély nem használható útlevélként vagy személyi igazolványként külföldön.

– bankkártya (praktikus)

– valuta

– BBP-biztosítás

Amennyiben valakit bármely határon útlevelének ill. személyi igazolványának érvénytelensége, vízumhiánya vagy az esetleges EU-országokból való kitiltás miatt a határôrizeti szervek az utazásból kizárnak, úgy a buszról csomagjával együtt le kell szállnia és a hazautazásról saját magának kell gondoskodnia.

Szállások

Társas utazásaink során a szálláshelyek kiválasztására nagy gondot fordítunk. Nagyon sok szempontot kell figyelembe vennünk (ár , fekvés, éjszakák száma), melynek megfelelõen megpróbáljuk minden csoport számára a legkedvezõbb ajánlatot választani. A szobákat a megérkezéskor a nemzetközi elõírásoknak megfelelõen általában 14 óra után lehet elfoglalni és az elutazás napján 10 óráig kell elhagyni. A programfüzetben feltüntetett szállodák kategóriái mindig az adott ország elôírásainak felelnek meg.

A szálláshelyeken a szobák elosztása a szálloda hatásköre, ezt befolyásolni nem áll módunkban. De kérés esetén a családok, barátok egymáshoz közeli elhelyezését igyekszünk a lehetõségekhez képest a legjobban megoldani, de idegenvezetõnk a szobaelosztást követõen általában ezen már nem tud segíteni. A szállodai szobákban általában nincs hűtőszekrény (kivéve ha ezt külön jelezzük az adott útnál), így az úti élelmeken kívül csak nem romlandó élelmiszert vigyenek magukkal. A déli országokban általában csak egy vékony takarót illetve lepedõt használnak, és miután az idôjárás néha ott is kiszámíthatatlan, ezért májusban, júniusban és októberben hasznos meleg hálóruháról gondoskodni. Aki igényli, vigyen magával itthonról vasalót, hajszárítót, ébresztőórát, rádiót, zenelejátszót, mert ezek nem tartoznak a szobák felszereléséhez és a szállodák ilyet kölcsönözni sem szoktak.

A szállodai szobák általában kis alapterületûek, a hálószobában 1 dupla vagy 2 külön ágy , éjjeliszekrény , ruhásszekrény található. Méretük az alapként (általában 2 fő) megadott létszám kényelmes elhelyezésére szolgál, pótágyak elhelyezésével csökkenhet a komfortérzet.

Körutazásaink során háromágyas elhelyezést nem minden esetben tudunk biztosítani. Ha mégis van lehetõség háromágyas elhelyezésre, az általában pótágyat jelent, de ennek ellenére elõfordul, hogy nincs kedvezmény a 3. személy részére.

A szállodák légkondicionáló berendezései mindenhol csak a nyári szezonban, általában június 15 – szeptember 15-ig üzemelnek. Ettõl eltérés bárhol elõfordulhat, ill. hűvősebb napokon átmenetileg szüneteltethetik is.

Tengerre nézõ és tenger felõli szoba foglalására is van lehetõség egyes utaknál (Szicília, Dél-Olaszország), Sorrentóban, ezek a szobák a szálloda csendesebb részén helyezkednek el, szép kilátással a sorrentói-öbölre. Ilyen szobákat csak korlátozott számban tudunk biztosítani, még felár ellenére is.

Az egyágyas szobák színvonala általában nem egyezik meg a kétágyas szobákéval, alapterületük esetenként kisebb, fekvésüket tekintve kedvezõtlenebbek. Az egyágyas elhelyezésnek többlet költsége, felára van, ezeket külön jelezzük. A felárral nem a minõséget, hanem az egyedüli elhelyezést fizetik meg.

Társítás

Egyedül jelentkezõ utasaink számára irodánk vállalja a csoport más, egyedülálló, azonos nemû tagjaival történõ társítását (kivéve repülős és hajós utaknál). Ennek hiányában a Lovasi Tourist átvállalja az egyágyas felár költségét. Ez alól kivétel, ha a foglalás az utazás indulása elött 45 napon belül történik, illetve az adott úton már csak minimális (15 fõnél kevesebb) férõhely van! Természetesen, ha késõbb jelentkezik egy másik társítást vállaló utas, akkor a már befizetett egyágyas felárat visszafizetjük. Társítás esetén a szobatárs személyével kapcsolatos reklamációt nem tudunk elfogadni. Egyedül jelentkezõ utasainknak (amennyiben a társításra vonatkozó feltételek adottak), akik nem vállalják az egyágyas felár kifizetését, vállalniuk kell a csoport más, egyedülálló, azonos nemû tagjaival egyszobában (2-3 ágyas) történõ elhelyezést. Azon egyedülálló utasaink, akik nem vállalják a társítást, csak egyágyas felár fizetése ellenében tudnak az utazáson részt venni. 

Ha a társítást követõen valamelyik fél eláll társítási szándékától (vagy az utazástól) és a Lovasi Tourist nem talál helyette más társat, akkor az egyágyas szoba felára utazási szerzõdésünk „Lemondási feltételek“ 1. pontja szerinti kötbér megfizetésével jár.

Amennyiben az utazás alatt kéri társításának megszüntetését valamelyik fél, úgy csak abban az esetben van erre lehetõség, ha az adott szálláson van szabad szoba és az azzal járó minden egyéb költséget elõre a szálláson megfizeti.

Utazás komphajón, hajókabinok

A komphajókon történõ szállások során kétágyas (4 fõre pótágyazható), tusoló/WC-vel és légkondicionálóval felszerelt belsõ kabinokat alkalmazunk. Nagyobb bõrönd elhelyezésére is van lehetõség a kabinban (nem feltétlen kell kisebb utazótáskát összeállítani).  Elõfordul, hogy az autóbusznak már jóval a hajó indulása elõtt meg kell érkeznie és be kell jelentkeznie a hajótársaságnál, hogy a csoport nehogy lemaradjon az átkelésrõl. Ez esetben a beszállás várakozással járhat, kérjük türelmüket és megértésüket. Beszállást követõen már nincs lehetõség visszatérni az autóbuszhoz (balesetveszély miatt), ezért kérjük Önöket, hogy a csomagok (tisztálkodási szerek, ruha, cipõ másnapra, rendszeresen szedett gyógyszer) megválasztásában körültekintõen járjanak el és úti okmányaikat is a kézitáskájukban tartsák. 

Autóbuszos utazások, csatlakozások

Utazásaink során színvonalas, kényelmes, biztonságos, jól felszerelt (légkondicionálás, melegital-automata, hûtõszekrény, audio-video/dvd rendszer , WC) luxusautóbuszokat használunk. Az autóbuszok maximális felszereltsége és a gépkocsivezetõk szakmai tudása az Önök kényelmét szolgálja. Csoportjaink Veszprémbõl indulnak, de vidéki utasaink az egyes programoknál a megadott városokban is fel-ill. le tudnak szállni az autóbuszra. Fel és leszállítási lehetőségek

Autóbuszainkon az ülôhelyek minden esetben számozottak. Autóbuszos utazásaink során utasaink a befizetéskor ülôhelyet kapnak, ezzel elkerülhetôk a félreértések a felszálláskor . Ez az ülôhelykiosztás az egész utazás során  érvényben marad, azonban irodánk fenntartja magának a jogot, hogy az ülésrenden kivételes esetben (pl. busztípus –módosítás, hozzátartozók együttes elhelyezése, kisebb utaslétszám miatt) változtasson. Az autóbuszok hátsó ülései legtöbb esetben dönthetõek, lábtartóval szintén rendelkeznek, ill. a középsõ ülést nem értékesítjük a kényelmesebb utazás érdekében.

Az autóbuszok egyre sûrûbben elõforduló súlyellenõrzései miatt a csomagtérben személyenként egy maximum 15 kg-os bõrönd, az utastérben pedig maximum 5 kg súlyú kézipoggyász szállítását tudjuk vállalni.  Minden autóbuszunk mérleggel felszerelt és a súlyosabb bőröndök lemérésre kerülnek. A súlytöbblet pótdíjat von maga után. A kényelmesebb utazás érdekében csak kisebb kézitáskát, fényképezõt, videokamerát, stb. vigyenek fel az utastérbe, melyek a kalaptartón vagy az ülések alatt elférnek. Csomagot az autóbuszok közlekedõfolyosóján, a lépcsõn és a WC-ben elhelyezni tilos és balesetveszélyes.

Az autóbuszokon kötelezõ a biztonsági öv használata és szigorúan tilos és balesetveszélyes mozgó jármûvön közlekedni. Amennyiben valaki ezt nem tartja be, akkor az ezzel kapcsolatos sérülések, büntetések felelõssége közvetlenül az utast terheli. Egy esetleges közúti ellenõrzés során, a poggyász túlsúlyából eredõ büntetés költsége is az utast terheli.

Autóbuszainkon oda-és visszaúton hûtött és meleg italok kaphatóak. A buszban lévõ hûtõszekrény kizárólag utasainknak kínált italok hûtésére szolgál. Saját élelmiszert és italt a hûtõszekrénybe nem lehet betenni.

Autóbuszaink elôre megtervezett útvonalon haladnak és tartanak megállókat, rövidebb utak esetén 2-3, hosszabb utak esetén 3-4 óránként, éjszaka pedig általában 4-5 óránként. Érdemes az érintett országok pénznemébôl némi aprót vinni (pl. WC-használat, éttermek, üzletek stb.).

Az autóbuszban található WC-t kérjük, hogy csak végszükség esetén használják. Autóbuszainkon tilos a dohányzás! (Az adventi programjainknál illetve a szilveszteri utunknál az autóbuszokon a WC-t fagyveszély esetén le kell zárnunk.)

Amennyiben valakinek olyan egészségügyi problémája van (pl. inkontinencia, pszichés problémák stb.), amely a hosszú autóbuszos utazás során kellemetlenséget okoz, illetve zavarja utastársait, úgy az utazásból azonnali hatállyal kizárható és hazautazásáról magának kell gondoskodnia. Ugyanez vonatkozik az erôsen ittas utasra is.

A többi utas érdekében kérjük a megadott találkozási idõpontokat feltétlenül betartani, az elkésõ utasokra az idegenvezetõ az adott helyzettõl függõen maximum 15 percet tud várni. A késésbõl eredõ kárért, az emiatt elmaradt utazásért irodánk nem vállal fellelõséget.

Vidéki csatlakozások (Fel- és leszállási lehetõségek)

Az ingyenes vidéki csatlakozások helyeit katalógusunk 6. oldalán tüntettük fel. Foglaláskor ezek pontos idejét és helyszínét az utazási szerzõdésen, ill. az utazás elõtt, az általunk kiadott részvételi jegyen is feltüntetjük. Vidéki csatlakozás esetén, szándékát, kérjük már az út foglalásánál jelezze.

Repülőgéppel történő utazások

Szervezett dubai-i, marokkói, madeirai, portugáliai, törökországi és spanyolországi nagy körutazás programunkon az utazás menetrend szerinti repülõjáratokkal történik, ahol a célországban a repülõtérszálloda-repülõtér közötti transzfert a részvételi díj tartalmazza. A tengerparti nyaralóprogram Spanyolországban címû utunknál a repülõvel való csatlakozás fapados légitársasággal történik, ahol a reptéri transzfer a helyszínen fizetendõ. Egyes autóbuszos útjainknál feltüntettük a repülõgépes csatlakozás lehetõségét is. Ebben az esetben a repülõvel utazó utasainknál a napok, az éjszakák és az ellátások száma eltér az autóbuszos programtól. A repülõs csatlakozások esetében az autóbuszos csoportokhoz történõ csatlakozás általában a késõ délutáni, vagy az esti órákban történik a szálloda recepcióján vagy a Lovasi Touristtal folytatott elõzetes egyeztetés alapján. Repülõjegy lemondása esetén az ezzel járó összes felmerülõ költség a megrendelõ utast terheli, melyet köteles a Lovasi Touristnak megtéríteni. Az utazás elõtti csomagolásnál vegye figyelembe a biztonsági, poggyász súlyhatárokat és egyéb elõírásokat. Ezzel kapcsolatban a részvételi jegyhez csatolt hasznos információkban illetve irodánkban kapnak bõvebb tájékoztatást! A tranzitváró területén lévõ üzletekbõl vásárolt csomagjait kérje lezárni, a blokkot õrizze meg. A zárat csak a célországba való megérkezés után nyithatja fel! Amennyiben a repülõgépre feladott útipoggyásza utazás alatt elveszett, vagy megsérült, azt a megérkezéskor azonnal jeleznie kell a terminálon. Bejelentésérõl jegyzõkönyvet kell felvetetnie, mert egy esetleges kártérítést csak ilyen jegyzõkönyv megléte alapján követelhet a légitársaságtól.

Szolgáltatások

– félpanzió: reggeli és vacsora

– teljes panzió: reggeli, ebéd és vacsora

– bôvített kontinentális reggeli: péksütemény , lekvár , vaj, felvágott, sajt, kávé vagy tea, esetenként gyümölcslé.

– svédasztalos ellátás: önkiszolgáló rendszerû étkezés, korlátlan ételfogyasztással. Ebédnél és vacsoránál az ital külön fizetendô. Az étterembôl kivinni semmit nem szabad!

– rövid városnézés: 1-1,5 órás csoportvezetés, belépõk nélkül.

– félnapos városnézés: 1-4 órás városnézés idegenvezetôvel, belépôk nélkül.

– pihenô: megállás a jelzett helyen szervezett program nélkül.

Fakultatív szolgáltatások, belépõdíjak

Kérjük, már jelentkezéskor igényelje a fakultatív programot ill. étkezést. Ezeket a díjakat a részvételi díjjal együtt kell megfizetni. A programban szereplõ fakultatív programot, étkezést csak akkor garantáljuk, ha azt elõre megrendelte és befizette. Egyes esetekben a csoportos fakultatív programot, belépõt, hajókirándulást csak akkor tudjuk biztosítani, ha azt elõzetesen, már jelentkezéskor (az út foglalásánál) igényelte, a helyszínen már nincs lehetõség külön jelentkezni a csoporttal való belépésre (pl. Uffizi-képtár, Alhambra, Sagrada Familia, Güell park, Auschwitz stb). A helyszíni belépõk, ill. egyéb szolgáltatások vásárlásánál idegenvezetõnk csak segít a zökkenõmentes jegyek megváltásánál (csoportos jegyek), ezeket a díjakat közvetlenül a helyi szolgáltatónak fizetik meg.

Idegenvezetés

Az egyes országok rendelkezéseitõl függõen elõfordulhat, hogy az adott nevezetesség közvetlen környezetében nem, vagy csak korlátozott információt adhat a kísérõ idegenvezetõ a csoportnak, ilyenkor az ismertetés az autóbuszon folytatódik. A legfrekventáltabb turisztikai városokban helyi idegenvezetõk kalauzolják csoportjainkat. Ennek köszönhetõen az adott látnivalók kapcsán a lehetõ legszélesebbkörû tájékoztatást, még több érdekességet és ez által még nagyobb utazási élményt tudunk Önöknek nyújtani. Ebben az esetben kötelezően a helyszínen kell megfizetni az egyes objektumoknál kötelezően alkalmazandó helyi idegenvezetők, valalmint az út során használt idegenvezetés menetét elősegítő audioguide költségeit. 

Részvételi jegy

Az utazáshoz szükséges részvételi jegyet csak a teljes részvételi díj befizetése után, egy héttel az utazás elôtt adjuk ki. Ezen részvételi jegy hiányában az utas az utazáson nem vehet részt. Az utas csak a részvételi jegyen szereplõ szolgáltatásokra jogosult. A részvételi jeggyel együtt a programmal és utazással kapcsolatos hasznos információkat is mellékelünk.

Kedvezmények és akciók

A részvételi díjakból adandó gyermekkedvezmények csak 2 teljes árat fizetô vendég után az árlistákban megjelölt személyekre vonatkoznak. A kedvezmények nem egységesek, kérjük mindig az adott program kedvezményeit figyelembe venni. A törzs-, nyugdíjas- és nászutas kedvezmények csak a részvételi díjak alapárából adhatóak. Abban az esetben, ha az utazást a programfüzetben megjelölteknél kedvezôbben, „Akciós áron” kínáljuk, úgy a befizetett részvételi díj akciós árra történô módosítása visszamenôlegesen nem lehetséges.

Biztosítás

Felhívjuk utasaink szíves figyelmét, hogy a katalógusunkban szereplõ társas útjainkra a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás (BBP) megkötése irodánkban kötelezô. Ezt kifejezetten kérjük, mivel a külföldi orvosi ellátás költségei igen magasak. Kárigényüket a biztosítónál kizárólag a helyszínen felvett hivatalos jegyzôkönyvek (kórház, rendôrség, idegenvezetô által készített jegyzôkönyv) benyújtásával érvényesíthetik. Irodánk a hazaérkezést követôen, utólag nem állít ki jegyzôkönyvet a káresetrôl.

Sztornóbiztosítás

A részvételi díjak a külföldi utak esetében nem tartalmazzák a sztornóbiztosítást, de annak megkötését az önök biztonsága érdekében nagyon ajánljuk, mely 15%-os önrész levonásával alkalmazható. Tehát Önök akkor sem vesztik el a befizetett pénzüket, ha az utazást valamilyen elõre nem látható rendkívüli ok miatt a biztosítási feltételekben megadott sztornóhatáridõkön belül kell lemondaniuk. Lásd az utazási szerzõdés lemondási feltételeinek 1. pontját.

Útlemondás, meg nem jelenés (no show), módosítás

Bármilyen módosítás, illetve lemondás esetén kérjük az utazási szerzõdésével és a befizetési bizonylatokkal fáradjon be irodánkba. Módosítás esetén módosítási díjat, lemondás esetén a lemondás napjától függõen utazási szerzõdésünk lemondási feltételeinek 1. pontja szerint kötbért számolunk fel.  A lemondási feltételek vonatkoznak arra az esetre is, ha Ön a Lovasi Tourist által kiadott részvételi jegyen feltüntetett idõpontban nem jelenik meg az adott helyszí nen (no show). Az elkésõ utasokra az idegenvezetõnk maximum 15 percet tud várni. A késésbõl eredõ kárért és az emiatt elmaradt utazásért irodánkat nem terhe li felellõség.

Észrevételek és panaszok

Irodánk mindent elkövet annak érdekében, hogy nyaralását kellemesen tölthesse el, melyet az elmúlt évek során hozzánk érkezett csekély számú utaspanasz is bizonyít. Szívesen fogadunk minden olyan észrevételt, mellyel irodánk a jövôben az utazóközönség színvonalasabb kiszolgálását biztosíthatja. Minden jogos panaszt igyekszünk orvosolni, de az indokolatlan kifogásokkal, melyekkel egyesek pénzvisszatérítést követelnek s tudatosan igyekeznek tönkretenni saját maguk és utastársaik nyaralását, érdemben nem tudunk foglalkozni.

Egészségügyi tanácsok, oltások

A programjaink által érintett területeken nincs kötelezõ védõoltás jelenleg. A déli országokban melegebb éghajlat uralkodik, mint hazánkban, ezért vegye figyelembe szervezete alkalmazkodó képességét. Igyon elég folyadékot, leginkább ásványvizet. Egészsége megõrzése érdekében javasoljuk, hogy ne igyon csapvizet, ne kérjen italába jégkockát, az is készülhet csapvízbõl. Az utazás idõtartamára ajánlott házi patikát összeállítani (gyomor - és bélbántalmak, megfázás elleni gyógyszer , általános fájdalomcsillapítók stb., allergiagyógyszerek) és magukkal hozni!

Öltözködés

Az Unió és egyéb európai országok öltözködési szokásai általában megegyeznek hazánkéval. Városnézések alkalmával kényelmes utcai viseletet és lábbelit viseljenek, réteges ruházattal, mivel egyes városokban a látnivalókat csak gyalogosan lehet megközelíteni és elõfordul, hogy több órán keresztül nem térünk vissza az autóbuszhoz. Templomokba fedetlen vállal és rövidnadrágban tilos bemenni, javasoljuk, hogy vigyenek magukkal kendõt, kardigánt. Rómában, a Szent Péter-bazilikában térdig érõ szoknya vagy nadrág ill. vállat takaró felsõrész viselete kötelezõ. A mohamedán országokban (Dubai, Törökország, Marokkó) szigorúbbak az öltözködési szabályok, kerüljük a kihívó öltözetet és inkább szolidabban öltözködjünk. A legtöbb iszlám templomokba, mecsetekbe tilos cipõvel bemenni, helyette javasoljuk a zokni használatát. A mecsetekbe mindenkinek csak teljesen zárt öltözetben (hosszú nadrág, hosszú ujjú felsõ, fejfedõ/fejkendõ) lehet belépni. Egyes országok (Svájc, Bajorország, Lengyelország, Németország, Olaszország-Dolomitok, Szlovákia, Erdély, stb.) hegyvidéki tájain az idõjárás hûvösebb, így a melegebb ruházat is szükséges. Mivel az autóbuszon légkondicionálás üzemel, ezért még a nyári hónapokban is érdemes egy kardigánt az autóbuszra felvinni. Erõsen napos helyeken használjunk napvédõ krémet, megelõzve a leégést. A szállásokon az esti vacsorákhoz illik arra alkalmas öltözetben megjelenni, azaz kerüljük a sortot és a túl laza öltözetet.

Vásárlás, borravaló

Az Unió országaiban és a nyugati ill. észak-európai államokban a hazaihoz hasonló vásárlási körülmények jellemzõek. Az üzletek, hivatalok, bankok nagyon sok esetben szombat délután bezárnak. A mediterrán, déli országokban az üzletek mindennap, késõ estig nyitva tartanak, de a déli szieszta idõre bezárnak. Nem ajánlott olyan utcai árustól vásárolni, aki erõszakkal kínálja áruját. Olaszországban, engedéllyel nem rendelkezõ utcai árustól (pl. afrikai árusok) való vásárlás komoly pénzösszeggel járó rendõri büntetést vonhat maga után. Különösen a déli országokban illetve az Európai Unió országain kívül illik borravalót adni a kinti buszvezetõnek, a helyi idegenvezetõnek akkor is, ha egyébként a dolgát végzi. Szervezett  repülős csoportos útjainknál az út indulása előtt az utastájékoztatóban feltüntetjük az ajánlatott borravaló összegét (kb. 15-20 EUR/fő/út). 

Fotózás, videózás

A legtöbb országban tilos katonai létesítményeket, államhatalmi intézményeket és határállomásokat fotózni, videózni. Amennyiben tiltják a múzeumokban, kincstárakban és vallási helyeken való fényképezést és videózást, úgy kérjük ezt tiszteletben tartani!

Elveszett értékek

Kérjük értékeire, irataira, személyes tárgyaira fokozottan vigyázzon. Irodánk az utasaink hibájából elvesztett, az autóbuszon vagy a szállodában hagyott tárgyakért nem vállal felelõsséget. Sok szállodában van lehetőség széfet bérelni, de nagyobb értékeit, ékszereit inkább hagyja itthon. Nyilvános helyeken, utcai sétákon, strandokon ne viseljen drága ékszert, fényképezõgépét, videókameráját ne lógassa szabadon vállán. Pénzét, útlevelét (ha nem a szállodai széfben van) ruhája belsõ zsebében tartsa.

Jogfenntartás

A Lovasi Tourist mindenkor fenntartja magának a jogot, hogy a meghirdetett programot, szálláshelyet, azonos kategórián belül, az autóbusz típusát és ülésrendjét, az idegenvezetõ személyét kivételes esetben megváltoztassa. Valamennyi irodánk által szervezett utazásra a Lovasi Tourist utazási szerzõdésének feltételei érvényesek. Jelen programfüzetünk megjelenésével illetve honpapunkon közzétett információkkal minden korábban meghirdetett programunk tartalma és ahhoz közzétett árak érvényüket vesztik.